onsdag 21 juli 2010

Dagens kulinariska tips


blir blodpudding. När barnen själv får välja. Inte kan jag skryta med alltför många timmar vid spisen den här sommaren (heller).

I övrigt råder jag att boka hotell i GOD TID innan ni åker någonstans i sommar-Sverige. Det här med att hoppfullt försöka sig på att ringa runt dagen innan avfärd är bara s å d ä r lyckat.

tisdag 20 juli 2010

Splendid!

In Treatment alltså. Vilket mästerligt program. Smarta, allvarliga, kloka, finurliga, snabba, sorgliga, chockerande samtal direkt ur mångfaldiga livet. Inte utan att jag börjar fundera på om min alternativa karriär kanske på något vis måste vara (med)givande, berikande, samtalande. Men först måste jag bli en bättre människa. Utmaningen!

Fab to be four

Nu är doppresenten inför helgens gudbarnsdop fixad och jag kan andas lite lättare. Om det bara vore klart med boendet också... suck. Den som ända hade mobilt hem.

Jag och barnen har pysslat på som vanligt; myst på stan, ätit god utelunch, fyllt poolen och plaskat vilt samt cyklat runt mellan byns lekparker för glad utelek hela kvällen. Båda trollen somnade innan jag hann säga surströmming och nu njuter jag av egentid med Barnaby.

Att vara semesteränka har hittills gått över förväntan men lite värkte det nog allt till i hjärtat när alla lediga semesterfirare grillade, drack sina glas vin, byggde altaner och spenderade skön familjetid tillsammans i trädgårdarna längs vår cykeltur.

söndag 18 juli 2010

Aprilväder i utbrottsvänligt juli

Vi har lite svårt att avgöra hur vi ska planera dagarna då vädret växlar från mörkt molnigt till varmt molnfritt på futtiga minuter. Vi tänker bad på kvällen, morgonen ser ut som kyligt regn och sen blir det högsommar igen framåt eftermiddagen.

Då jag tidigare i veckan yttrat de ödesdigra orden: "vi har det så harmoniskt hemma nu, jag tror att snart 4-åringens hormoner har stabiliserat sig något" så har vi såklart haft ett par, tre rejäla utbrott de senaste dagarna. Om allt. Vill bada, vill ha godis, vill ha tuggummi, vill ha glass, vill ha besök, vill åka bort, vill INTE, dumma, dumma, dumma. Tråkigt att alltid behöva ha stenhårt dragna regler för att det inte ska bli tumult i det lilla huvudet. Bara godis på lördagar. Inga aktiviteter vid ihållande tjat, desperat gråt, slag, sparkar och arga utrop. Hur mycket kan man få diskutera/kompromissa/bråka egentligen? Semestersnälla undantag måste försvinna, hon mår inte bra av "det fria" då hon hela tiden måste testa MER. Krutdurken.

Jag och jobbande mannen fick i går kväll efter färdigställande spacklingen en riktigt härlig stund i kvällssolen. En delad öl på en bänk i sista strålarna och prat, prat, prat om livet. Sovande barn och vi fick plats för oss själva en stund. Så lite det krävs. ♥

fredag 16 juli 2010

Sommarfestligt

En helt vanlig onsdag blev till något alldeles extra då mamma hämtade barnen strax efter middagssovet och jag hann mig ut på en joggingrunda som, trots sommarhettan, kändes lätt i benen innan jag blev upphämtad för en efterlängtad tur till andra sidan stan.
En massa nya, supertrevliga människor, gott grillat med rosé och solvärme långt in i sommarnatten. Sånt som hjälper till i den där tankningen av sommar i maggropen jag satte upp som mål tidigare i veckan. Tack kära Anna & man för det!

Nu är mannen äntligen hemma igen. Extra efterlängtad och med god förhoppning om fortsatt gemensam sommarkänsla resten av helgen. Vi spacklar vidare.

tisdag 13 juli 2010

Varats olidliga lätthet

Ännu en badlovande dag så med gott havsutflyktsmod drog jag och barnen i finfint plaskarsällskap till det lilla havsbadet. Efter mindre än en timme var halva himlen kolsvart och lovade allt annat än strålande sol så heldagen blev snöpligt avbruten och blev till fika och och 3-åringarnas version av kurragömma hos oss i stället.

Sen har jag och barnen myst hela (soliga!) eftermiddagen. Efter maten tog vi en lång promenad i skogen; tittade på myror, sprang i backarna, turades om att köra vagn och plockade årets första blåbär. Sommarkänslorna sprattlade fritt omkring i nervsystemet och vi hamnade på glasskiosk och njöt där varsin mjuk variant i den värmande kvällssolen, ackompanjerade av fotbollsspelande bakgrund. Kvällsbad och läsning i de, för dagen, nya böckerna avslutade stillsamt en fin dag. Jag som tänkte att tiden kanske skulle gå långsamt som gräsänka men just nu känns det som att det kan bli hur bra som helst. Avslappnat, avstressat och mysigt.

I morgon hämtas barnen av sin mormor för att njuta av miljöombyte då jag är inbjuden på middag i trevligt sällskap och barnvakten är särskilt god i år. Den bjuder förutom hämtning och underhållning på den sällsynta lyxen: sovmorgon utan frukostfix dagen efter och kanske till och med en singeltur på stan. Himlen är nära!

måndag 12 juli 2010

Dagens insikt

Hellre livskvalitet än självdisciplin.
Det summerar nog mig som människa.
Bra sagt.

Det är arbiträrt, kära Daughter.

Hört på en picknickfilt nära mig.
Mor och dotter sitter med varsin mp3-spelare i öronen och plötsligt ropar den yngre:
- ÅÅÅH! Nu kommer den HÄR låten, den är SÅ vacker!!!
- Vad är det för vacker sång du lyssnar på?
- Sjörövar Fabbe. Nu måste du vara tyst mamma! Den är så vacker.

:D

söndag 11 juli 2010

♥♥♥

Jag tänker att jag har tur som har så många sköna vänner både här och där. Härligt surrig sommarkväll i en fin lägenhet i grannbyn påminde mig om det i kväll. Vänner är bra. Bäst faktiskt. Många saknade, inga glömda.

Nu måste jag nog sova innan det är dags att montera takgips och utfodra smådjur.

fredag 9 juli 2010

Sommar och sol?

På något vis känns det nog ändå som om sommaren och den omtalade
v ä r m e b ö l j a n inte riktigt nått upp till oss än. Vilket på sätt och vis passar mig utmärkt men jag känner mig hittills ändå lite snuvad på sommarlovets ljuva hellediga somriga känsla. Kanske beror det på att mannen inte blir ledig på riktigt i år och det känns som att vi stressar fram både utflykter och projektavslut trots att vi varken behöver eller vill att det ska vara så.

Jag njuter såklart av alla fina stunder och det gör resten av familjen också men ledigheten känns inte riktigt i maggropen ännu. Det kanske kommer.

Eftermiddagssol, fladdrande tvätt i vinden, jordgubbar, solblekta småblondisar nakna på studsmattan, gurglande skratt över frukostflingor med flirt, grillunch, ett glas rosé på en onsdag, det något lättare löpsteget i lukt av skog, glassmellis, sommarprat, boknjut, båttur till närliggande strand, uppfriskande kvällsdopp med ständigt badsugna barn och loppispicknick i parken. Det njuter jag av just nu. Och fyller långsamt maggropen med sommar.

söndag 4 juli 2010

Minisemester och kisstrots

I morgon bär det av till sommarens utflyktsresa nummer två; barnparadiset Lycksele. Trots bristen på gemensam semester så har vi (haft) tre små turer inplanerade; midsommar i Byske, djur- och badparkshäng i inlandet och dop av allra finaste gudbarnet i Härnösand i slutet av månaden. Känns bra att ha något att se fram emot mellan mannens stundande Kirunaresor. Nu packar vi som vanligt bilen full och drar så tidigt vi orkar. Sol blir det förstås nu när vi mest bara sett insidan av garderoben och källaren i några dagar!

I kväll har vår stora tjej, som åter igen strular lite med sömnen; vaknar och snurrar, är uppe och vandrar, hittar på otillåtna bus som att klättra upp i köksskåpet före 8 på morgonen då alla andra sover, ta ett tatueringstuggummi och tatuera sig själv för att inte riskera ett nej, tagit till ett annorlunda sätt att protestera (??) igen. För några dagar sen ställde hon sig mitt ute på plattorna och kissade. Med trosorna på. Nu hoppade hon och grannvännen studsmatta och då hände samma sak igen. När vi sa till henne på skarpen klev hon ner och fortsatte kissa på stolen (som fungerar stege upp till studsmattan). Herregud! Hon har varit torr i snart 2 år och har ALDRIG kissat på sig eller haft svårt att hålla sig, inte ens på natten. Vadan detta? Är det fråga om något sorts maktmedel som jag inte förstår, eller vad? Det är alltid så att hon är betydligt trotsigare då hon sover dåligt men att medvetet kissa på sig? Vad säger alla ni fullärda?

fredag 2 juli 2010

Röjigt värre

Mannen jobbar och jobbar. Planerar vara ledig en dag men så ringer jobbet och så ryker kvällen igen. Lite bra då jag fick träna mig på att inte störa (det är ju det här med män och deras simultanförmåga, ni vet) och i stället tog tag i en massa annat välbehövligt pyssel här hemma. Kläder och skor, sorterade och kastade i drivor. Garderober tömda för senare utforsling till förråd. Uppstrukturering av småpryttlar som bälten, strumpbyxor och badkläder. Allt som hör ihop är nu samlat på ett och samma ställe och HERREGUD så skönt det känns! Jag HATAR att vara oorganiserad och det har vi varit alldeles för länge nu.

Vi lämnade barnen hos jubilerande mormor och passar därför på att åka till stadens sopmottagning och byggvaruhus i morgon, tidigt, för att kunna fortsätta färdigställa. Blir en tur i källaren och rens bland barn- och babykläder också och sen kan jag sova gott resten av helgen. Jag tänker skinande rent (nåja, undanplockat) och välordnat överallt (nåja, där jag hunnit virvla fram at least). Jag tänker ett glas vin, fotboll och ledig familj en hel fri/edag. Jag tänker YEAH.