onsdag 13 juli 2011

Cykelprinsen och hans oneliner.

Lillebror älskar att cykla. Det räcker inte att sitta, man måste helst stå för att det ska kännas riktigt bra. Ibland säger jag nåt så dumt som:
"- Sätt dig nu ner så att du inte ramlar i backen", och får då till självklart svar:

Bra replik det där, den kan visst användas till mycket!

Två hål i målad, tapetserad vägg

Nu har vi el i kontakterna, färg i kylskåpsalkoven och tapeter på väggarna. Bara rullen som ska vara bakom stänkskyddet saknas men kommer förhoppningsvis på fredag. Nu är det bara att skruva och montera stommar och vänta på vitvaror samt beställa bänkskiva som kvarstår. Mål i sikte, skepp ohoj!

tisdag 12 juli 2011

Utan barn, med golv.

Fullt ös, medvetslös. Man måste passa på med två par hellediga vuxna händer tillgängliga. Mamma hämtade barnen efter frukost och efter det har vi målat taket, lagt golvvärmen och golvet, spacklat och slipat det sista inför tapetsering och målning och fixat in grejs i vår nya toaförvaring samt sytt ett skynke dit som inte hunnit sättas upp. Orken tog precis slut och nu ska jag krypa ner i nytvättade sängkläder och sova en lång, sval natt innan jag äntligen får sätta upp mina fina tapeter. Jag är där nu. En vecka senare än vad jag räknat med i min tideräkning men nog precis enligt schema om man frågar M...

måndag 11 juli 2011

Renoveringsbloggen

Det börjar bli lite tjatigt det här med vad som hänt just för dagen men jag har redan börjat glömma bort vad vi gjorde i början av projektet så det känns kul att gå tillbaka till Dagens Bild nu så här efteråt.



"Alkov" till kyl och frys fixad idag, med nya, fräscha elrör dragna i väggarna. Nu slipper vi den tvivelaktiga eldragningen som gjorts av någon okunnig (!?) för lääänge sen. Skönt. Den längre väggen blir hem till ett högskåp med micro + ugn och en liten bänk. Vi närmar oss piff av ytskikt som är min bästa del i allt det här förberedandet. Tapetrullarna ligger och väntar i vardagsrummet, så också 14 paket finfint valnötsgolv. SNART.

Dagens hetaste: efter fem avkylande bad med en massa trevliga barn och deras föräldrar i den egna pölen svalkades kroppen ner något i värmen men det är inte förrän nu som huset känner effekten. En hel dags totalkorsdrag och vi är nere på 21°. Lite halleluja i det minsann!

söndag 10 juli 2011

Söndag gör jag ingenting, ingenting, ingenting

Nu när det blivit ny dag så måste man väl ändå kunna gå och lägga sig trots att man inte gjort hälften av grejorna på listan!? Kanske lägga till: nu har jag jobbat färdigt för idag! och fnissa lite åt sig själv för att man redan vet att det är ett uruselt skämt som på inte vis kommer att närma sig sanningen.

Då säger vi så. G'natt!

lördag 9 juli 2011

Skogsälvandag

Idag lade vi ner alla verktyg och drog på äventyr med hela gänget från förr med familjer. Vilken dag! Hett som, jag vet inte vad och massa kul för barnen. På väg dit hörde jag att M hade något i munnen (då han på senaste tid gått in i någon sorts oral fas och stoppar allting dit) och frågade honom:
- Vad har du nu i munnen?
- En tånagel, blev det spontana svaret.
Haha (inte ett dugg troligt och därför rätt kul, annars hade det varit döäckligt).
- Men varför har du en tånagel i munnen?
- Från pappas tå.
Fantasin är det minsann inget fel på. Sedan har han fortsatt med sina egna små skämt resten av dagen...
Vi har också tittat på grisar, fiskar, hönor, katter och klappat och matat kaniner. Vi har badat i pool där stortjejen, som håller på lär sig att simma så sakteliga, fick chans att använda puffarna och spratteltekniken. Vi har gungat, hoppat studsmatta och ätit god mat. Huttit träffa äldsta finvännerna samlade för en gångs skull och alla deras fantastiska små, och stora barn som vi träffar alldeles för sällan!

En lyckad dag helt enkelt.

På vägen hem tänkte vi lämna barnen hos mamma och pappa för att få jobba på lite i morgon men T satte emot sin tjurigaste, avigaste sida och vägrade att sova hos mormor och morfar (som hon annars älskar att göra men nu hade hunnit bli alldeles för trött för att acceptera). Det var med andra ord bara att dra upp sovande lilleman, in med hela packningen i bilen och hem igen. Han rörde inte ens på ögonlocket och när så bägge nu sover sött efter en lång, tryckande varm dag är det bara att ta på sig arbetsstödstrumporna igen. ;)

Dagens skörd

Jag min optimist trodde vi skulle hinna börja lägga golvvärme + golv idag medan min sambo realisten uppskattade att vi skulle hinna inbyggnaden av garderoben, sätta golvvärmefördelarskåpet på plats och påbörja en vägg som ska byggas. Gissa vem som hade rätt!?



Hetast idag var leveransen av stödstrumpor som kom med posten. Jag har haft så ont i mina ben och påbörjande åderbråck ett bra tag nu, helst nu när vi jobbat hela dagarna i sommarvärmen så jag säger bara wow! Så skönt att pressa in jättevaderna i ett fodral för en stund.

Nu åker vi på heldagsutflykt med våra, och andras, barn. Tjing!

fredag 8 juli 2011

We just can't get enough...

Mitt i allt jobb så bestämde vi att det blev för korridorsaktigt att gå genom gamla skafferiet på väg ut mot inglasningen så Pang!Bom! tog vi ner en vägg till. Det blev så bra, så bra - MYCKET ljusare och trevligare. Men en hel vägg till att städa undan, ett staket att fixa till ner mot källartrappen och en trappa att byta ut inom en "snar" framtid.


Sen dess har vi också hunnit fixa till kvarlevorna av väggen lite snyggare, vi har lagt allt golvspån, börjat fixa in golvvärmarfördelarskåpet, gipsat och spacklat. Idag kommer ömma modern och tar hand om våra barnoch vi ska då fixa toaförvaringsskåpet (som kommer att stå "i köket" men i ett hål i väggen), lägga golvvärmeslangar och en massa annat småpyssel innan det är dags att faktiskt lägga golv och tapetsera. Nu känns det på riktigt! Tjohoo, snart kan vi börja skruva ihop köksstommar. Halleluja!

måndag 4 juli 2011

Nakenfisar

Det är svårt att få på kläder på mina barn. Jag gör ett försök på morgonen men de hamnar alltid i en svårhittad hög någonstans så jag har måste kanske inse mina begränsningar på deras skrud för dagen. Ser man barn utan kläder i 15° sommar"värme" så är det garanterat mina.

I morse när M,tvåochetthalvt, klivit upp och jag och han gått ut på inglasningen för att äta frukost skapades, just i syftet att slippa bära onödig klädedräkt ett nytt uttryck. Där ute är det nämligen lite kyligt på morgonen och jag försökte övertala honom att ta på sig något varpå han bestämt svarade:
- NEJ, mamma! Jag är inte klädensugen.

Bara vänja sig vid skumpande smårumpor här hemma med andra ord. Blir nog inte en svår och långdragen process.

I tapetträsket

Jaha. Helt plötsligt så är vi framme vid ett moment som vi faktiskt "kan". Känns som en barnlek att börja spackla gipsskarvar igen. Desto svårare att välja tapeter. Har totalt snöat in mig på nåt pastelligt, blommigt, kort sagt den där känslan som jag ALDRIG trodde att jag skulle falla för. Hittar oändligt många fina men har nog halvt om halvt bestämt mig nu. Vi får väl se i morgon när jag väl åker till tapetaffären för att lägga min beställning.

För ja, det är en helt och hållet politiskt inkorrekt inredningssituation som råder här hemma. M säger: "Bestäm du! Vad du än väljer så blir det bra." och jag gnuggar mina händer och går lös på min Leilaköksvision av det nya som väntar.

Lagad mat idag. Våfflor på elden i ljuvlig kvällssol. Inte dumt det heller.
Och så ett litet tillägg: vilka fantastiska barn vi har som leker och busar (okej, OCH bråkar) genom dagarna och hjälper oss lite då och då så att vi ändå semestrar tillsammans i vårt nuvarande kaos. Lillebror dammsuger gips och storasyster spelar teater och anordnar tävlingar. Konstant nakna. Gullrumpor.

Houston, we have a room


Lite gips uppe och elrör dragna och vips så har vi fixat oss ett riktigt rum. Gäsp och gonatt.

lördag 2 juli 2011

Det krävs inte mycket

Idag är en lycklig dag. Det verkar som att man går på någon sorts varannan-dags-regel vad gäller renovering. Vi är i en ständig berg- och dalbana mellan lycka och förtvivlan, tillfredsställelse och en känsla av total oduglighet. Mest fattar vi ju att det kommer att gå bra det här men problemlösningen kring saker man aldrig gjort förut är bitvis spännande och smått kaotisk.

Dagens skörd kanske med andra ord inte ser mycket ut för utomstående ögon men fiffan va fint att vi kommit där vi står nu. Vattnet har under dagen varit avstängt då vi med ständig mjölksyra och konstiga arbetsställningar har kapat vattenrör för brinnande livet. De uppstickande rören i köksgolvet är nu således borttagna, inget läcker och fick tillbaka vattnet i alla kranar efteråt. Succé 1 för idag.

Det andra stora som hänt är att vi tömt och rivit (mitt älskade) skafferi och tagit upp hål i väggen där dörren ut till inglasningen hamnar. Jag får direkt en annan sorts känsla för hur det kommer att bli när jag får se det så här lite mer konkret och inte längre bara fantisera om det slutliga resultatet.

Som sagt: utåt syns knappt inte något men inuti känns det bra.

Kalasdag

Hundra ärenden med kompletteringar av diverse slag avslutades med födelsedagsfirande i Älvsbyn. Svårt att med ord beskriva hur mycket värt det är att få god, hemlagad mat; i vanliga fall fantastiskt, just nu överväldigande makalöst. Micrad blodpudding är lite sisådär högt rankad på gourmetskalan.

Idag sätter vi barnen med varsin godisskål framför en lång film och tar nya tag med byggandet. Och jag måste ju tillägga att det känns skönt att inte ha 30° inne längre, solig värme är bra på sitt vis men känns föga lockande när man ska stå inne i ett spåndammigt (icke)kök hela dagen.

Trevlig helg!