tisdag 25 december 2012

Spänning på hög nivå

M blev lite rädd för tomten och gömde sig hos farmor. Tomten fick se Ms nya låtsas-bajskorv och undrade om någon bajsat på golvet. M svarar sanningsenligt att det "bara kom lite prutt i kalsongen".
Sammanfattningsvis en fantastisk julafton alltså. :)

fredag 21 december 2012

Say - what?

Vi har inga husdjur. Mannen är allergisk och trots att T någon gång har yttrat orden att vi ju kan ha en katt när pappan dör så har vi övriga i familjen inte tänkt tanken på att ha något lurvigt är hemma. Döm då av min förvåning då jag hörde bebben vakna och knorra på lite i sin säng och jag kärleksfullt frågar fyraåringen:

- Men! Vem är det som knorrar tror du?

och han blixtsnabbt replikerar:

-Ts marsvin!

Är det något mina barn har glömt att berätta eller har den unge mannen bara mycket livlig fantasi månne?

söndag 16 december 2012

Alfabetsträning

Jag och fyraåringen läser ABC-bok i soffan på eftermiddagen. Vi kommer till M. Han brukar ofta gå omkring och säga M som i Mamma så jag säger:
- M som i Mmmma...
Ingen respons.
- Som i nån som sitter bredvid dig i soffan.
- En drake!

Ridå.

fredag 14 december 2012

Fyraåringen

M har fyllt fyra år. Kan alfabetet och skriva bokstäver upp och ner fantasifullt utspridda på pappret och kan säga R men föredrar fortfarande L. Dataintresset finns kvar men har lugnat ner sig en smula och roligast är fortfarande att leka med storasyster eller att sitta och pyssla för sig själv eller med andra. Han är känslig och blir väldigt förorättad om någon gör något dumt mot honom men är en riktigt retsticka och kan reta igång konflikter också; det är värre med att hantera dem när de går överstyr.

Just nu upplever han ofta rädsla; vill inte gå själv till sitt själv eller toaletten om den är släckt, vill inte leka ute om ingen är med honom trots att han älskar att stöka på för sig själv när man väl följer med ut och går något på annat håll. Älskar att virvla runt i snön och har gjort en pulkabacke dit han gärna går själv eller med andra. Går glatt 2 km med mig varje dag och hämtar T på skolan.

Har börjat trotsa friskt men går oftast att avleda. De största konflikterna kommer när ytterkläderna ska på, när händerna ska tvättas eller när man inte får se på tv/spela dator förrän klockan är sex. Surar ihop och skriker "nu är jag arg på dig mamma" när han inte får som han vill men köper oftast ett nej.

Tar ofta till gråt som vapen för att visa att T varit dum eller om någon slagit honom minsta lilla men det är sällan "nödvändigt" utan mest en dålig ovana. Svårt det där i den ständiga humörscirkeln hoss alla i familjen/vännerna där alla spelar en roll som är svår att kliva ur.

Skrattar högt, mycket och väldigt smittsamt till storasysters förtret då han alltid avslöjar att de ligger och tystbusar i våningssängen om kvällarna med sitt höga, kvittrande garv när de egentligen ska sova.
Somnar till ljudbok och vaknar på en sekund när någon kliver upp på morgonen trots att han ofta skulle behöva sova lite mer.

Älskar att mysa och busa men måste känna de han busar med väl för att tycka att det är kul. Detsamma gäller för nya samtalspartners, han måste ha träffat folk flera gånger för att vilja prata och svara på tilltal men sen bubblar det lätt över av viljan att kommunicera och berätta saker.

Världens finaste helt enkelt!

Tvåmånadersplutten

Nu har vi lärt känna varann i två månader och är, precis som med de övriga två, lika överväldigande bebisförälskade som tidigare.
Lillprutten pratar, följer med blicken och ler det mest smittsamma leende ända sen den femte veckan i hans liv. Han är ivrigt uppvaktad av sina storsyskon som vill pussa, krama och ha honom liggande i knät i soffan så fort han är vaken. Det känns särskilt fantastiskt att se den översvämmande kärlek som drabbat våra äldre barn när de är med sin nya lillebror. De är så snälla och fina med honom och stryker ömt hans kind även när de just nitat varann i sann syskonirritationsanda.

Ibland är det lite körigt i magen vilket gör att nätterna känns lite som en tröttdimma då han helst somnar på min arm och vill ligga så ända tills det är dags för första nattamningen, sen går det att lägga ner honom bredvid sig i sängen. Vissa nätter sover han oroligt och vaknar ofta och gnällgråter, vissa sover han helt ok men äter gärna var 2-3:e timme. Än så länge går det bra men med tanke på att vikten ökar stadigt tänker (hoppas) jag att det snart går över och att vi kanske får andningshål på 4 timmar i stöten. Själv sover jag mycket bättre än tidigare mellan amningstillfällena så energin är inte alls helt slut dagtid. Kanske också för att pappan tar vissa nätter samt skjutsar till skolan (och vid enstaka tillfällen förskolans 15-timmarsplats) och jag får ligga kvar när det behövs.

Livet är roligt hektiskt. Med fem nära, föräldralediga vänner och ett par deltidare finns det alltid sällskap och massa hitta-på under dagarna. Två månader har aldrig gått så fort; mycket kaffe och lekande barn i drivor speedar visst upp tidskonsumtionen.

Jag är så tacksam. Och lycklig. Lycklig och tacksam. Underbara barn!

Hört inifrån en pysseltjejs rum

Någon sitter vid sitt skrivbord och klipper i ett sånt där ark med klippdockor. Denna någons mamma lagar mat i köket och hör plötsligt ett mycket argt utrop från Någon (som vanligtvis bara svär när hen testar sina föräldrars gränser):

- Djävla dockdjävel.
Paus.
- Fy faaaan.

På behörigt avstånd skrattar mamman för sig själv och känner väl igen sitt eget tålamod i den unga pysslerskan.

söndag 2 december 2012

Den här gör mig glad!

Glad advent och en decembertanke plitar jag ner med förhoppningen att jag ska lyckas ta tag i att bokföra våra liv snart nån gång. Det händer ju en hel del i trebarnsdimman!