söndag 20 november 2011

Om vikten av att kompromissa

Hade gapskrattframkallande vänner på indisk middag i går och förutom insikten att vi ses för sällan fick också barnen mig att inse något annat. Sex barn från tre olika familjer härjade fritt i flera timmar här hemma. Först var det teparty och legobygge, sen klädde alla ut sig till allt möjligt, bland annat prinsessor, och så blev det svärdfight. Plötsligt åkte kläderna av och alla ville ha ögonskugga och så blev det show i klädkammaren. Så blev det läggdags och alla stormade fram genom huset och städade kollektivt bort allt det dragit fram efter fem timmars lek.

Fasen så härligt jag tycker att det är att mina barn har den fantastiska möjligheten att leka med en massa sorters olika kompisar och utmanas i alla möjliga sorters lekar; att det inte bara blir prinsesslekar och pyssel för hela slanten utan att man också kan gå upp i svärddueller och att det inte bara blir bilbana och legotorn utan också laga mat och ha fikabjudning. Jag ser hur svårt det kan vara i många sammanhang att visa barnen att det inte finns några könsspecifika lekar när det i de allra flesta sammanhang ändå är så att det existerar till mycket högre grad än jag skulle vilja se år 2011.

Efter en kvarts läggning låg sex barn och sov utspridda på diverse platser i huset och vi kunde fortsätta socialisera i många, snabbtgående timmar till (men skönt nog inte om våra barn, så befriande det kan vara)!

Inga kommentarer: